Ρήτρα αναπροσαρμογής: Στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής οδηγούνται τα πράγματα όπως όλα δείχνουν. Δείτε όλα τα σενάρια…
Από τις προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , το σχέδιο είναι να οδηγηθούμε σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης).
Δηλαδή πέριξ των 0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις. Μάλιστα ειδικά σε υψηλέ καταναλώσεις νοικοκυριών, οι επιβαρύνσεις ήταν πολύ υψηλές.
Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι.
Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι
Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται είναι:
1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Όποια από τις παραπάνω επιλογές «προκριθεί» από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε πως «πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης».
Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλαγές από Ιούνιο
Σε τρεις σημαντικές αλλαγές, όπως είχε προαναγγείλει, προχωρά από την 1η Ιουνίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος ώστε να έχουν μία ενιαία μορφή που θα μπορεί να είναι κατανοητή απ’ όλους τους καταναλωτές. Παράλληλα θα υπάρξει και κατηγοριοποίηση των τιμολογίων των παρόχων.
Όπως αναφέρει ο «Οικονομικός ταχυδρόμος», την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις ώστε να δοθούν και οι σχετικές οδηγίες, δίχως ωστόσο -όπως σημειώνεται- αυτές οι αλλαγές να είναι υποχρεωτικές για τις εταιρίες.
Σταθερά τιμολόγια: Προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που σημαίνει πως η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι σταθερή για κάποιο διάστημα.
Τιμολόγια με όριο αυξομείωσης: Προγράμματα με ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας και ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι πάροχοι σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει εκ των προτέρων να προσδιορίζουν το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας. Στην περίπτωση που η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής ξεπερνά τα όρια αύξησης τότε οι προμηθευτές θα απορροφούν τη διαφορά και δεν θα την περνάνε στους καταναλωτές.
Τιμολόγια χωρίς όριο αυξομείωσης: Προγράμματα που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος. Οι αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου θα μετακυλίονται στις χρεώσεις.
Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ:
H Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας.
Στον τύπο υπολογισμού για την Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής όλες οι μεταβλητές είναι δημοσιευμένες και ευχερώς επαληθεύσιμες. Οποιαδήποτε πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται διακριτά στους λογαριασμούς.
Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες.
Εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και στους δικαιούχους ΚΟΤ).